Alle schietresultaten!

Het schieten, hoofdonderdeel v.d. schutterij!

Oefenen [538 KB] met de grote buks! Klik op oefenen!

In de Limburgse schutterswereld wordt geschoten met de zogenaamde grote of zware buks.
Dit wapen is rond 1870 speciaal voor de schutterijen ontwikkeld. De naam heeft het geweer te danken aan het feit dat dit ca. 15 kg weegt. De buks is ongeveer 2 meter lang. Geschoten wordt er met eigen gemaakte kogels, kaliber 12 tot 16 mm. Voor de schutters is op negen meter van de schietboom een speciale aanlegpaal opgesteld. De schutter kan zijn buks op de paal laten steunen en zo een stabiele houding aannemen. In die houding kan hij niet alleen de terugslag opvangen, maar is het ook mogelijk langdurig schuin opwaarts op de bolletjes te mikken..
Of de schutterijen kunnen blijven schieten, zoals ze eeuwenlang hebben gedaan, is nog maar de vraag. De overheid streeft ernaar het gebruik van lood terug te dringen. De Limburgse schutterijen schieten met loden kogels. Het streven van de overheid is erop gericht om te voorkomen dat lood in de bodem terecht komt. Schadelijke effecten hiervan zijn in de droge bodem nagenoeg nihil. Er zijn echter diverse ontwikkelingen, waaronder de kogelvanger, die de toename van het lood in de bodem moeten voorkomen. De kogelvanger is niet nieuw, maar wel sterk verbeterd. Boven op de schietboom komt een grote bak, die de kogels opvangt. Probleem was alleen dat de schutters gewend zijn om tegen de vrije lucht in te schieten en juist dit maakt het schieten zo gevarieerd omdat de lucht telkens verandert. De nieuwe generatie kogelvangers wordt voorzien van een doorzichtige achterkant, zodat het toch lijkt op het schieten tegen de vrije lucht. De bak waar de kogels tegenaan kletsen maakt echter nog veel lawaai.

Via de onderstaande pagina's bereikt u de schietresultaten van:Schuttersfeesten (schietresultaten bondsfeesten, OLS en ZLF)

Persoonlijk Kampioenschap (alles omtrent het Persoonlijk Kampioenschap bij onze schutterij)

Oefenschieten [538 KB] (alle schietresultaten van het oefenen met de grote buks en luchtbuks)

(C) Wil Mohren 2018