Onze kogelvanger

De kogelvanger!

In het verleden werd Aan het Broek in de buurt van de Kruisstraat op de vogel geschoten, op kermiszondag in 1986 voor het laatst. In 1987 moest men noodgedwongen het schietterrein verlaten. Op het nieuwe terrein, aan de kleine Kemperkoel, werd in 1988 voor het eerst op een nieuw model “platte” vogel geschoten. In 1993 is de gemeente Sittard begonnen met het ontwikkelen van de nieuwbouw in het aan het oude dorp grenzende Nederlandkwartier van de Kemperkoel. Onze schutterij en het verplichte schootsveld moesten verhuizen. In of om Broeksittard was geen ruimte meer voor schootsvelden. In 1994 moest men zich behelpen met een tijdelijke kogelvanger. In hetzelfde jaar kreeg de schutterij toestemming van de gemeente om Aan het Broek (verlengde Jan Steenstraat) een oefenterrein met permanente kogelvanger aan te leggen. In april 1997 werd onze 1e kogelvanger geplaatst. Aan de voorkant bevond zich een houten plaat waarop telkens weer witte plastic folie werd gespannen.
De kogels werden in de kogelvanger opgevangen door enkele lagen transportbanden. Geregeld moesten de bakken worden gereinigd, dwz. houtsplinters en loodresten van de kogels verwijderen.

In 2010 is een nieuwe kogelvanger geplaatst door de fabrikant, HZ Techniek uit Broeksittard.
Door de doorzichtige lexaanplaten wordt het schieten op de open lucht hiermee grotendeels benaderd.
De platen moeten welliswaar geregeld worden gereinigd en ingevet, maar de kogelrestanten worden dmv een buizensysteem naar opvangemmers geleid en kunnen worden hergebruikt.

Onderstaand een korte impressie van het plaatsen van de nieuwe kogelvanger in 2010.

(C) Wil Mohren 2018