Het ZLF in Broeksittard in 1977

Het ZLf in 1977 in Broeksittard!


Van 15 juli tot 18 juli 1977 organiseerde de schutterij het ZLF (Zuid Limburgs Federatiefeest).

Het is een groot schuttersfeest voor de schutterijen uit Zuid-Limburg die vallen onder de Zuid-Limburgse Schuttersfederatie. Hierbij zijn aangesloten de schutterijen uit de bonden Eendracht Born-Echt, Zuid-Limburgse Schuttersbond en St. Gerardus. Dit zijn zo’n zestig schutterijen, iedere vereniging zal dus een keer in de zestig jaar het ZLF organiseren. Bij deze drie bonden kregen en krijgen de tradities meer aandacht dan de schietprestaties. In het verleden staken de uniformen bijvoorbeeld af tegen de sobere uitmonsteringen van de noordelijke bonden, veelal burgerkleding. Verder was het schieten bij de zuidelijke schutterijen niet sterk ontwikkeld. Dit waren dan ook de belangrijkste twee redenen om de Zuid-Limburgse Schuttersfederatie op te richten. In de beginjaren werd het ZLF een week na het OLS georganiseerd. Dit gaf nogal eens wrijvingen vanuit de OLS-organisatie en dus is besloten het federatiefeest 2 weken na het OLS te organiseren. In tegenstelling tot het OLS wordt dit feest per toerbeurt en loting georganiseerd. Voorwaarde is echter wel dat men minimaal 2 maal een bondsfeest moet hebben georganiseerd. De ZLF hecht waarde aan het in stand houden van waardevolle tradities.

De opbouw.

De terreinploeg van 20 man was ruim een week voor het federatiefeest bezig was met de opbouw en het neerzetten van de tent van 60 bij 30 meter en het plaatsen van de 15 schietharken voor de schietwedstrijd. Het feest werd gestart met 200 vaten bier, 30 tanks met frisdrank, 20 kratten wijn, 15 kratten jus d’ orange, 5 vaten tomatensap, 10000 broodjes bokworsten 8000 glazen Meer dan 300 Broeksittardenaren waren in de weer om dit 29e ZLF feest tot een succes te maken.

Vrijdagavond in de feesttent was er het optreden van “The Walkers”

Zaterdagavond was de receptie voor de vier jubilarissen: Frits Wilms 60 jaar lid, Frans Hermans 30 jaar lid, Jozef Winthagen 30 jaar lid, en Nicolaas Schmeitz 30 jaar lid. Daarna was er een feestavond met muziek van Ted Brown (Dolf Dokter) & Company.

Zondagmorgen. Fruhschoppen en s’middags het hoogtepunt van het federatiefeest: de optocht van 52 schutterijen met het defile in de Kerkstraat. Vele duizenden toeschouwers waren getuige van de kleurrijke en fleurige stoet die door Broeksittard trok. Na de optocht waren er nog wedstrijden op het feestterrein. In totaal lagen 115 prijzen te wachten. Winnaar van het schuttersfeest in Broeksittard werd St. Hubertus Schaesberg met 459 punten.Ter gelegenheid van dit feest verscheen er een feestgids met o.a. de historie van de schutterij door de schrijvers P. Palmen en H. Maassen.

‘s maandagavond werd dit feest afgesloten met een dansavond, net als op zondag speelde het orkest de Fratelli’s.

Het volgende ZlF dat in ons dorp wordt gehouden is op 20 juli 2036.

auteur: Frank Maassen 2013

Bronnen:

Federatiefeestgids,

Kranten uit deze periode

Internet website [1] ZLF Buchten 2012(C) Wil Mohren 2018