Het Laatste Nieuws

 

Persoonlijk Kampioenschap 2017
 

Op 10 juni 2017 vond het Persoonlijk Kampioenschap van onze schutterij plaats.

Dit jaar waren helaas maar 10 schutters aangetreden.

 Om 16.00 uur werd begonnen op puntjes van 1,5 x 1,5 cm. Al na de tweede ronde was de helft van de schutters afgevallen. Vanaf de 3e ronde vielen nog 2 schutters af. Uiteindelijk waren alleen nog Willy Dreissen, Tonita Dreissen en Marian Mohren  in de race voor de Keizer M.Smeets Wisselbeker. Nadat Marian Mohren haar 23e schot had gemist moest het kampioenschap 2017 tussen Willy en Tonita Dreissen worden uitgeschoten. Het was een gelijkopgaande strijd totdat werd overgegaan op kavelpuntjes van 1 x 1 cm.  Nadat Willy Dreissen zijn eerste  3 puntjes feilloos had afgeschoten, miste Tonita haar 1e puntje. Hiermee was het kampioenschap 2017 beslist en was Willy Dreissen voor de zesde keer in zijn schutterscarrière Persoonlijk Kampioen. 

 

Willy, van harte gefeliciteerd!

 

 

Persoonlijk Kampioen 2017: Willy Dreissen

Willy Dreissen 57 treffers

Tonita Dreissen 54 treffers

Marian Mohren  22 treffers

 

Nieuwe hosting provider
 

Onlangs liet onze hosting provider weten dat onze website vanaf augustus 2015 niet langer weergegeven kon worden omdat deze met verouderde software is gebouwd.

Een nieuwe website bouwen met moderne software en alle informatie van onze oude website overzetten zou onnoemelijk veel tijd en werk vergen.

Daarom is eerst de provider van de schietgroep benaderd, en zoals verwacht door de goede ervaringen met de schietgroep kregen wij bij deze provider alle medewerking. 

De site kon worden opgestuurd en men nam de tijd om e.e.a. te testen.

Na enkele dagen bleek dat deze provider geen enkel probleem heeft met de weergave van onze site.

Wij danken onze nieuwe provider, WEBHOSTNOW, en kunnen deze alleen maar aanbevelen.

 De webmaster!

 

Persoonlijk Kampioenschap 2015

 

Op 17 mei 2015 tijdens de wijkontmoetingsdag vond het jaarlijkse Persoonlijk Kampioenschap van onze schutterij plaats.

16 schutters waren aangetreden om de zo fel begeerde Keizer M.Smeets wisselbeker voor een jaar in bezit te krijgen.

Er werd goed geschoten op deze zondag 17 mei. Om 14.45 uur werd begonnen op puntjes van 1,5 x 1,5 cm, na 5 rondes ging men over op kavelpuntjes van 1 x 1 cm.

Om ca. 19.30 uur waren 14 rondes geschoten en nog 4 schutters in de strijd, Henriette Blokpoel, Pascal Aretz, Tonita Dreissen en Wil Mohren. Aangezien de rekken waren leeggeschoten werd besloten, het vervolg te verplaatsen naar zaterdag 6 juni.

Op zaterdag 6 juni om 14.30 uur ging de strijd verder. Iedereen verwachtte een lange strijd ondanks het feit, dat zonder proefschot direct op kavelpuntjes werd geschoten, immers, alle 4 schutters waren al een keer kampioen en wisten van wanten. De eerste ronde was voor niemand van de schutters een probleem. Het weer was goed, maar door de felle zon waren de puntjes moeilijk te zien en leken kleiner dan normaal.

Zo was al gauw de 1ste afvaller bekend, Tonita Dreissen (kampioen 1995).

Kort erna moest ook de kampioen van 2014, Henriette Blokpoel, de strijd staken.

Pascal Aretz, kampioen in 2002 en Wil Mohren, kampioen in 2013, mochten uitmaken wie het Persoonlijk Kampioenschap in 2015 zou opeisen.

In de 20e ronde werd de strijd al onverwacht snel beslist. Nadat Pascal Aretz zijn 3 puntjes feilloos naar beneden had gehaald miste Wil Mohren zijn 2e puntje.

Daarmee was Pascal Aretz Persoonlijk Kampioen 2015 met 59 treffers.

Pascal, van harte gefeliciteerd!

 

 

Kinder OLS 2014!
 

Voor het eerst nam ook onze basisschool "de Tovertuin" deel aan het Kinder OLS, dit jaar in Grevenbicht.

Een filmpje van de optocht kan worden bekeken op de site van de schietgroep.

 

Schietresultaten per schutter vanaf 1985!
 

Na vele, vele uren overzichten scannen, uitprinten en gegevens intikken is het nu zover, de schietresultaten per schutter vanaf 1985 tot en met heden zijn online. De gegevens zijn ter beschikking gesteld door ons lid Frans (Sjuul) Hermans die gedurende al die jaren de gegevens heeft verzameld. Hiervoor hartelijk dank! Detailgegevens zijn te vinden op de site van de schietgroep onder SCHIETRESULTATEN VOORGAANDE JAREN.

Klik op HIER voor het totaaloverzicht!

Mochten er op Ipad of andere tablet problemen zijn met de weergave, bekijk dan het overzicht 

op de site van de schietgroep (via links)!

 

 

Persoonlijk Kampioen 2014!

Het Persoonlijk Kampioenschap 2014 is beslist! Nadat op 18 mei tijdens de Wijkontmoetingsdag de voorselectie had plaatsgevonden waren nog 3 schutters in de race, namelijk Henriette Blokpoel, Willy Driessen en Wil Mohren. Tijdens deze 1e schietdag hadden deze 3 schutters  al 20 rondes van 3 schoten doorstaan. Op 7 juni om 15.00 uur ging de strijd verder. Reeds na 8 schoten viel Wil Mohren af zodat Henriette Blokpoel en Willy Dreissen in een felle tweestrijd mochten uitmaken, wie de zo begeerde titel van Personnlijk kampioen 2014 voor zich op mocht eisen. Henriette Blokpoel had deze nog niet, Willy Dreissen is met 5 gewonnen kampioenschappen de recordhouder onder de nog actieve schutters. In de drukkende hitte op 7 juni wisten beide schutters hun hoofd echter koel te houden. Omdat beide schutters de kavelpuntjes feilloos wisten te raken ging de schietcommissie over op rondes van 6 puntjes. Nadat Henriette Blokpoel 149 treffers op haar naam gebracht had was Willy Dreissen aan de beurt. De eerst 4 puntjes waren zuivere treffers, maar toen misste hij zijn 5e en daarmee 147e schot.
Daarmee was Henriette Blokpoel Persoonlijk Kampioen 2014 met het ongekende aantal van 149!! treffers.

Henriette, van harte gefeliciteerd!
Meer foto's van het PK 2014 binnenkort op de site van de schietgroep!
Damesvogelschieten 2014
 

Op 18 mei 2014 werd voor de tweede keer in de historie van schutterij St.Lambertus het damesvogelschieten georganiseerd. Helaas nam maar een 4-tal vrouwelijke schutters deel aan deze tweede editie. Om klokslag 13.00 uur begon het schieten. De schietcommissie had de vogel 'versierd' met twee grote worsten. En, zoals te verwachten bij een aantal fanatieke dames, werden deze het eerst naar beneden gehaald. Na een felle strijd begon de vogel rond 14.15 uur wat te bewegen. Er waren inmiddels 95 schoten gelost. Henriette Blokpoel wist de vogel de vogel met haar volgende schot zodanig te raken, dat hij los schoot en uit de ring viel, maar nog half zichtbaar bleef hangen. De schietcommissie oordeelde, dat de vogel nog niet af was en de volgende schutter, Marian Mohren, mocht proberen hem het genadeschot te geven. Marian Mohren, ook al winnares van de eerste editie van het damesvogelschieten, faalde ook deze keer niet en de vogel viel na het 97e schot geheel uit het zicht achter de plaat waarin hij was bevestigd. De vogel was af, Marian had haar titel verdedigd en blijft daarmee de enige winnares van het damesvogelschieten in Broeksittard!

 

Cadeau namens schutters overhandigd!
 

Onlangs opende onze schutter Ron Mohren in Sittard aan de Paardestraat de eerste Giantstore van Limburg.

Natuurlijk was schutterij St.Lambertus ook uitgenodigd bij de opening.

De schutters van St.Lambertus hadden bij elkaar gelegd en een heel apart cadeau voor Ron. Danielle en Mick laten maken.

Het duurde echter enige tijd voor het cadeau klaar was, want dit was puur handwerk.

Op 3 mei 2014 kon het cadeau dan eindelijk aan Ron, Danielle en Mick worden overhandigd.

Samen met dit cadeau wensen de schutters Ron natuurlijk veel succes met zijn Giantstore.

 

 

 

 

Persoonlijk Kampioenschap Beide Limburgen 2014!
 

Voor de derde keer op rij nam een aantal leden ( 10 ) van onze schutterij deel aan het Persoonlijk Kampioenschap van de Beide Limburgen, op 26 en 27 april 2014  georganiseerd in Stokkem door schutterij St.Elisabeth. Voor onze schutterij was de deelname dit keer bijzonder succesvol.  Om 10.00 uur 's morgens begon het schieten met 232 deelnemers. De eerste 3 rondes werd geschoten op normale puntjes, telkens 6, vervolgens op kavelpuntjes, ook weer telkens 6. Zelfs 4 leden van onze schutterij wisten hierbij door te dringen tot de laatste 100 deelnemers. Om 19.50 uur begon de laatste ronde van de 1e schietdag, er waren nog 3 van onze leden in de race. Helaas, maar 2 daarvan haalden de 2e schietdag, namelijk Patrick Philippen en Henriette Blokpoel. Deze 2e schietdag begon voor Patrick Philippen minder fortuinlijk zodat Henriette Blokpoel als enige door mocht. Uiteindelijk behaalde Henriette met 177!!! treffers een bijzonder mooie 33 plaats, gevolgd door Patrick Philippen op een 49 plaats met 120 treffers en Wil Mohren op een 51e plaats met 116 treffers. Hieruit blijkt dat onze schutterij inmiddels ook bij het schieten meetelt. Heel veel Belgische schutters die alom wegens hun schietkunsten worden geroemd werden verslagen. Het werk van onze schietcommissie werpt dus duidelijk zijn vruchten af. Voor alle resultaten van de deelnemers ga naar de site van de schietgroep (via LINKS).

 

Persoonlijk Kampioen 2013!
 

Het PK 2013 is uiteindelijk  na 26 rondes beslist! 4 schutters, met name Willy Dreissen, Marian Mohren, Huub Zelissen en Pascal Aretz, gingen op 29 juni de strijd aan om de fel begeerde titel van Persoonlijk Kampioen. De eerste twee rondes leek het een lange strijd te worden, want er werd goed en zuiver geschoten. In de derde ronde mistte Marian haar 52e puntje en konden Willy, Huub en Pascal om het eremetaal gaan strijden. Echter in de ronde erna staakte Pascal na het missen van zijn 56e puntje ook al de strijd. Willy en Huub zouden het nu gaan uitmaken. Nadat Willy in de 26e ronde zijn 3 puntjes feilloos naar beneden wist te halen was Huub aan de beurt. Maar helaas, hij mistte zijn 1e puntje en Willy Dreissen was voor de 5e keer in zijn schutterscarrière Persoonlijk Kampioen, deze keer met 77 treffers.

Willy, van harte proficiat!

 
Onze schutterij nu ook in miniatuur! Zie ook LINKS!
 

Speld van verdienste voor Hein Nieling uit Sittard

Loco-burgemeester Pieter Meekels reikte op 22 september de Speld van Verdienste van de gemeente Sittard-Geleen uit aan de heer Hein Nieling.

De heer Nieling ontving deze onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor Schutterij St. Lambertus Broeksittard.

Hij is al meer dan veertig jaar lid van de schutterij en inmiddels geruime tijd bestuurslid. Hij maakt al meer dan dertig jaar deel uit van de zogenaamde schietcommissie van de schutterij en is al vele jaren buksmeester. Verder heeft hij onder meer meegeholpen aan het opbouwen van het nieuwe clubhuis en de inrichting van de schietweide en het bouwen van de nieuwe kogelvanger.

In 2011 werd Hein onderscheiden als Schutbroeder in de Orde van de Rode Leeuw, een in de schutterswereld prestigieuze onderscheiding.

Hein, van harte gefeliciteerd!

 

Damesvogelschieten!

 

Op zaterdag 18 augustus 2012 werd voor het eerst in de geschiedenis van schutterij St.Lambertus een damesvogelschieten georganiseerd voor de vrouwelijke leden van  de schutterij. Door omstandigheden konden maar een 6-tal dames aan dit evenement deelnemen, namelijk Annelies Appelmans, Henriette Blokpoel, Lies Nieling, Marian Mohren, Silvia Hönen en Tonita Dreissen. De schietcommissie had voor goed weer gezorgd en Huub vakkundig een vogel in elkaar geknutseld, voorzien van enkele worsten, een kaasje en een extra beveiliging, mocht de vogel te vroeg naar beneden komen. Om precies 17.30 uur kon het vogelschieten beginnen, het was gezellig druk. Enkele fotografen legden alles nauwkeurig op de gevoelige  plaat vast.Voor de nodige muziek zorgden de buren uit de aangrenzende wijk.De dames gingen zeer fanatiek te werk waarbij de worsten en het kaasje het eerst het loodje legden. Maar hierna leek het een lange strijd te worden waarbij door de laagstaande zon ook hier en daar door een gaatje werd geschoten. Maar de dames waren niet af te stoppen. Om ca.19.30 uur was het bijna zover, Marian Mohren wist na ca. 140 schoten de vogel zodanig te raken, dat hij rondom losschoot maar bleef hangen aan de extra beveiliging in de vorm van een tie wrap. Silvia Hönen lukte het vervolgens om met een welgemikt schot de tie wrap doormidden te schieten. De vogel viel, maar bleef hangen in de omranding, het was dus nog niet afgelopen. Tot Marian Mohren de vogel met het 149e schot uit zijn lijden verlostte. Voor het eerst in de geschiedenis van de schutterij was er een winnares in het damesvogelschieten! Met de nodige hapjes en drankjes werd het vervolgens nog zeer gezellig en men sprak de intentie uit, in 2013 opnieuw op een damesvogel te willen gaan schieten. 

Meer foto’s van het 1e damesvogelschieten elders op deze site.

 

 

 

Het PK 2012 is op 19 mei na 17 rondes beslist!

Ook dit jaar werd het PK op 2 dagen uitgeschoten, nu op 5 mei en 19 mei.

De winnaar is Wil Mohren met 49 treffers, tweede werd Martin Kelleners met 48 treffers en derde Patrick Philippen met 46 treffers.

N

Foto's en een kort verslag op de site van de schietgroep, zie hiervoor LINKS!

 

Dagbeker!

Het eerste bondsfeest 2012 op 13 mei in Montfort was zeer succesvol voor onze schutterij!

Nadat bij het schieten al de voor onze schutterij bijzondere resultaten 18 - 18 - 18 - 9 werden behaald, bleek ook de dagbeker door St.Lambertus Broeksittard gewonnen te zijn.

De uitslagen volgen z.s.m.

 

Persoonlijk Kampioenschap beide Limburgen!
 

Voor het eerst nam ook een aantal leden van onze schutterij deel aan het Persoonlijk Kampioenschap van de beide Limburgen, op 28 april georganiseerd in Nattenhoven door de gelijknamige schutterij.  Voor onze schutterij was de deelname zeer succesvol. Een tweetal leden (Marco Peters en Wil Mohren) wisten namelijk door te dringen tot de 11e kavelronde op kleine puntjes. De eerste 3 rondes werd geschoten op normale puntjes. Onze leden hadden zich inmiddels bij de laatste 65 van meer dan 300 deelnemers geschaard, een groot aantal uitstekende belgische schuttersvrienden achter zich latend. Hieruit blijkt dat onze schutterij inmiddels ook bij het schieten meetelt. Voor alle resultaten van de deelnemers ga naar de site van de schietgroep (via LINKS).

 

 

Clubkas actie van de Rabobank!
 

Beste leden van St. Lambertus!

 
De Rabobank is een actie begonnen waarbij verenigingen hun clubkas
kunnen spekken.
Het is de bedoeling dat alle mensen die een rekening hebben bij de Rabobank lid worden van de Rabobank Westelijke Mijnstreek. Dit kan via de site van de Rabobank.
Als je dan lid bent mag je straks je stem uitbrengen op de vereniging die volgens jou wel wat geld kan gebruiken. En daarbij telt werkelijk iedere stem.
Dus hoe meer stemmen we krijgen, hoe meer geld.
Je hoeft zelf geen lid te zijn van onze vereniging; dus als je in je familie en/of vriendenkring ook mensen kent die een rekening hebben bij de Rabobank, vraag of ze ook lid willen worden en straks op ons stemmen.
 .
Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om te bellen met de secretaris Tonita Dreissen (046-4523121 / 06 - 25383372) 

of klik hieronder op

clubkas

 

Galerij der koningen en geschiedenis schutterij

 

Door Frank Maassen is een overzicht van schutterskoningen sinds 1748 aangeleverd, daarnaast een artikel over de

 schutterij zoals opgenomen in het boek "Broeksittard". Inmiddels is de galerij der koningen bijgewerkt en het artikel

 onder "Geschiedenis"opgenomen. 

In de galerij der koningen ontbreken nog een aantal foto's, ook aanvullende en

 corrigerende gegevens zijn bijzonder welkom.

 

ZLF 2011

 

 Het ZLF 2011 was voor onze schutterij bijzonder succesvol!

 Zo haalde onze koningin Margareth Nieling de 1e prijs als mooiste koningin! Eigenlijk niet geheel onverwacht na haar 2e prijs 

    op het OLS. We mogen er vanuit gaan dat deze prestatie niet gauw geëvenaard zal worden!

 Samen met Patrick behaalde Margareth daarna ook nog de 2e prijs als mooiste koningspaar.

 Naast onze koningin deed ook onze bordjesdrager Thijs het geweldig, het haalde de ereprijs als beste bordjesdrager! 

 Voor het defilé werd ons een zeer mooie 4e prijs toegekend, zij het na loting. Eigenlijk waren we tweede.

 Voor het eerst kreeg onze schutterij de 3e prijs voor het mooiste geheel waarmee we veel grote schutterijen ruim achter ons

 lieten.

 En tenslotte haalde ook nog onze marketentster Henriette in haar eentje een zeer mooie 4e prijs!

 

Onderscheiding uit 1921!

 Midden mei van dit jaar heeft de familie Reijn uit Brunssum in haar tuin een onderscheiding uit 1921 gevonden.

 Omdat hierop is vermeld "schutterij St.Lambertus Broeksittard 7-8-1921'' is contact gezocht met onze voorzitter en de

 onderscheiding overgedragen. Familie van Reijn, hartelijk dank!

 

 

Persoonlijk kampioenschap 2011

Het PK 2011 is op 14 mei na 11 rondes beslist!

Dit jaar werd het PK op de nieuwe kogelvangers uitgeschoten.

De winnaar is Patrick Philippen met 33 treffers, tweede werd Willy Dreissen met 30 treffers en derde Martin Kelleners met 19 treffers.


Patrick, proficiat!

Meer foto's en een kort verslag op de site van de schietgroep, zei hiervoor LINKS!

 

Erelid Bill Wallraven nieuwe beschermheer!

Op zondag 27 maart 2011 is tijdens de jaarvergadering van schutterij St.Lambertus ons eerste en enige overzees erelid Bill Wallraven benoemd tot nieuwe beschermheer!

 

Hein Nieling schutbroeder!

Op zaterdag 18 december j.l.  werd onze schietmeester Hein Nieling thuis bezocht door de heren Theo Hoorens en Jack Geelen van de Bond Eendracht. Hein werd het goede nieuws verteld, dat hij wordt opgenomen als 'Schutbroeder in de Edele Eed-Broederschap van de Souvereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus'.

Enkele foto's van dit bezoek elders op de site onder 'foto's'.

De investituur heeft inmiddels plaatsgevonden zoals onderstaand foto bewijst.

Hein, van harte gefeliciteerd!

Onder films een korte impressie van de investituur!

Winterprogramma is begonnen

Beste leden van onze schutterij, het winterseizoen is begonnen. Dit betekend niet dat we ons thuis hoeven te vervelen. Vanaf november is het mogelijk om iedere zaterdag vanaf 18.00 uur te komen oefenen met de windbuks. Ook de drumband wordt in de gelegenheid gesteld om na de repetitie te komen schieten met de windbuks. In verband met de feestdagen is even een korte pauze ingelast, vanaf zaterdag 8 januari is weer iedereen welkom in het schuttershome. Het winterprogramma loopt tot en met 19 maart 2011!

Persoonlijk kampioenschap 2010

Het PK 2010 is op 3 september na 34 rondes beslist!

Het was ook dit jaar een verbeten strijd die op meerdere wedstrijddagen uitgevochten werd.

De winnaar is Willy Dreissen met 102 treffers, tweede werd Wil Schuette met 101 treffers en derde John Smeets met 99 treffers.
Willy, proficiat!

Meer foto's van het PK 2010 elders op de site van de schietgroep, te bereiken via Links!

Persoonlijk kampioenschap 2009

Op zaterdag 18 april j.l. werd weer het Persoonlijk Kampioenschap 2009 geschoten tussen de leden van St. Lambertus.

Het weer was ons goed gezind en het werd een heel gezellige dag.

Na eerst een paar proefronden geschoten te hebben, begon de werkelijke strijd om de Michel Smeets Wisselbeker.

 De 3e prijs werd behaald door Patrick Philippen met 15 punten. Patrick is pas sinds november vorig jaar lid van onze vereniging.

Een 2e prijs was er voor Patrick Soons en de winnaar en Persoonlijk Kampioen 2009 Wil Schütte.

Zie foto site voor meer foto's

 Na de diverse pintjes werden de prijzen uitgereikt door penningmeester Wil Dreissen. Hierbij was er voor de winnaars nog een extra verrassing. Ons lid Ron Mohren, eigenaar van Profile Fietsen te Brunssum had voor de winnaars nog wat extra prijzen, waaronder voor onze nieuwe kampioen een weekend of midweek naar Center Parcs.

 Namens bestuur en leden alle winnaars van harte gefeliciteerd.   

Vrijstelling voor schutterijen

Persbericht  15-01-2007

De folkloristische schutterijen krijgen een gedeeltelijke vrijstelling binnen de Wet Wapens en Munitie. Personen die gebruik willen maken van de grote historische buksen, zoals die worden gebruikt door verscheidene schutterijen, hoeven niet verplicht lid te worden van de Koninklijke Nederlandse Schutterij Associatie (KNSA). Dit lidmaatschap is een verplichting voor alle personen in Nederland die gebruik willen maken van een wapen voor sportdoeleinden en daarmee gelijkgestelde doeleinden. Dit blijkt uit een brief van minister Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer.

In 2005 zijn de regels aangescherpt voor het gebruik van wapens voor leden van schietverenigingen. De folkloristische schutterijen (veelal in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland) hadden daar echter bezwaar tegen aangetekend. Zij zijn van mening dat het folkloristische en traditionele karakter van hun activiteiten zich niet verenigen met die van een reguliere schietvereniging. Om die reden heeft minister Hirsch Ballin besloten een gedeeltelijke vrijstelling toe te staan. Het gaat dan enkel om het gebruik van historische buksen van een specifiek kaliber en gewicht (12 kilo) die gebruikt worden bij de activiteiten van schuttersgilden.

Daadwerkelijke eigenaren van een dergelijk wapen moeten overigens wel voldoen aan de eisen van de Wet Wapens en Munitie en de daarbij behorende lagere regelgeving. Voor de andere schutterijen wordt overleg over een oprichting van een subkoepel, regionale vereniging of afdeling met eigen rechtspersoonlijkheid binnen de KNSA verwacht.

De maatregel gaat 1 mei van dit jaar in. Tot die tijd is de afgesproken overgangsperiode van kracht. Zie ook hiervoor www.justitie.nl.

Nieuwe Schutterskoning St. Lambertus Broeksittard.

Op 16 en 17 september was het weer het weekeinde van St. Lambertus. Traditiegetrouw ook het weekeinde van het Koningsvogelschieten van schutterij  St. Lambertus Broeksittard.

Het weer was de schutterij goed gezind. De zon liet zich regelmatig zien en hierdoor stroomde het publiek rond 15.00 uur massaal naar de schietweide. De schutterij werd begeleid door fanfare St. Caecilia en vergezeld door diverse eregasten en genodigden.

Nadat de “oude” koning, Marco Peters, was ontdaan van het Koningszilver, kon de strijd om de felbegeerde titel beginnen.

Onder de grote buks ontspon zich een ware “schouder-aan-schouder-race”. Na 72 schoten was de strijd gestreden. Om ca. 16.30 uur loste Hein Nieling, de buksemeester, het verlossende schot waarmee hij het Koningsschap voor zich opeiste. Hein Nieling is sinds 1970, dus al 36 jaar, lid van onze vereniging. Momenteel bekleed hij de functie Generaal. Tevens is hij lid van het bestuur en is hij onze schietmeester. Hij zal zich tijdens de schuttersfeesten laten vergezellen door zijn vrouw Lies Nieling.

Vanaf deze plaats onze felicitaties aan het nieuwe Koningspaar en veel succes tijdens de schuttersfeesten in 2007.

Namens schutterij St. Lambertus Broeksittard, Tonita Dreissen, secretaris.

Leden St. Lambertus Broeksittard geridderd.

Zondag 17 september was voor schutterij St. Lambertus Broeksittard een memorabele dag. Traditiegetrouw vond er op de patroonsdag van onze schutterij het koningsvogelschieten plaats. Nadat de schutterij, begeleid door fanfare St. Caecilia uit Broeksittard, op de schietweide was aangekomen, was er echter voor 3 leden een grote verrassing.

Bondsvoorzitter Jo Herffs was aanwezig om de 3 jubilarissen de Gouden medaille van de Europese Gemeenschap van Historische Schuttersgilden in de Ridderorde  van de H. Sebastianus op te spelden. Dit gebeurde in het bijzijn van Eerwaarde pastoor Vergouwen, beschermheer H. Penners, wethouder drs. I. Widdershoven, enkele raadsleden en heel veel publiek uit Broeksittard. De leden, gehuldigd voor hun jarenlange verdiensten voor de schutterij, zijn:

Paul Palmen, 40 jaar lid, voormalig voorzitter en thans Ere-voorzitter,

Frans Hermans, volgend jaar 60 jaar lid, voormalig buksemeester en  bestuurslid,

en Jozef Winthagen, volgend jaar eveneens 60 jaar lid waarvan vele jaren bestuurslid en commandant.

Het drietal werd na de huldiging uitgebreid gefeliciteerd.

Op zaterdag 30 september, tijdens het traditionele “Koningsbier”, werd de Ere-voorzitter Paul Palmen nogmaals gehuldigd. Namens het Bondsbestuur was de heer Wil Esselaar en onze eigen “Koningin” mw. Lies Nieling aanwezig om de jubilaris de gouden medaille van de OLS-federatie op te spelden.

Namens beschermheer, bestuur en leden nogmaals van harte gefeliciteerd met de onderscheidingen.

Tonita Dreissen, secretaris

Nieuwe Schutterskoning St. Lambertus Broeksittard

Op 17 en 18 september was het weer het weekeinde van St. Lambertus. Traditiegetrouw ook het weekeinde van het Koningsvogelschieten van schutterij St. Lambertus.

Het weer was de schutterij goed gezind. De zon liet zich van zijn beste kant zien en hierdoor stroomde het publiek rond 15.00 uur massaal naar de schietweide. De schutterij werd begeleid door fanfare St. Caecilia en vergezeld door diverse eregasten en genodigden, onder wie dit jaar ook ons Eerste Overzees Erelid Bill Walraven. Hij is vanuit de U.S.A. overgevlogen om dit jaar de Lambertuskermis met ons te vieren.

Onder de grote buks ontspon zich een ware “schouder-aan-schouder-race” om de felbegeerde titel. Welgeteld 104 schoten waren er nodig om de strijd om het dragen van het Schutterszilver te beslechten.

Om ca. 16.45 uur loste Marco Peters het verlossende schot waarmee hij het Koningszilver voor zich opeiste. Marco Peters is sinds 2001 lid van onze vereniging als geweerdrager. Hij zal zich tijdens de schuttersfeesten laten vergezellen door zijn koningin Bianca Palmen.

 Foto: Links: Bill Walraven, midden: onze nieuwe koning; Marco Peters, rechts: Paul Palmen

Vanaf deze plaats onze felicitaties aan het nieuwe Koningspaar en veel succes tijdens de schuttersfeesten in 2006.

Namens schutterij St. Lambertus Broeksittard, Tonita Dreissen, secretaris.

Broeksittard 30 april 2005, Persoonlijk kampioenschap snel beslist

Het persoonlijk kampioenschap was dit jaar wel zeer snel uitgeschoten, en voor dat ik als redacteur van 'Het laatste nieuws" enkele foto's kon maken waren de winnaars al bekend. Enkele foto's heeft de redactie wel toegezonden gekregen, echter waren dit geen foto's welke gebruikt kunnen worden op deze site. ( foto's tegen de rug gefotografeerd )

Dan nu de uitslagen; 1e prijs; Hein Nieling; 10 schoten. 2e prijs; Kim Gelissen; 9 schoten en 3e rijs; Huub Zellisen; 9 schoten. Dame en Heren; Gefeliciteerd namens de redactie.

   

3e prijs:  Huub Zelissen                             2e prijs: Kim Gelissen                              1e prijs: Hein Nieling

Broeksittard 15 april 2005, Schutterij heeft 2 nieuwe commandanten

Geweerdragers hebben we te kort, gelukkig zitten we wel weer ruim in de commandanten. John Hönen en Wil Dreissen starten op 8 januari met een commandanten cursus, en volgden deze 13 weken met veel enthousiasme (bleek later tijdens oefenen). Op 9 april j.l. werden de certificaten uitgereikt, geheel in uniform en veel genodigden, en jawel hoor............. ook onze kersverse commandanten kregen er een.

 

Volgens John: "De cursus hield in dat wij geleerd kregen alles wat een geweerdrager moet kunnen beheersen tijdens exercitie en optochten, en natuurlijk... de commandant moet zelf alles goed beheersen om ze op de fouten te wijzen, en eventueel voor te doen hoe het wel moet". Om een diploma te bemachtigen zullen de heren de 'gevorderden commandanten' opleiding moeten volgen het volgend jaar. "Ik ga wel", zegt de nieuwe commandant John, "Wil denkt ik niet". Afwachten dus of er verbetering bij de geweerdragers merkbaar wordt. Heren veel succes.

Broeksittard 16 april 2005, Waarover maakt Jean Gelissen zich zorgen?

De redactie van deze nieuwspagina heeft enkele foto's mogen ontvangen van het verjaardagsfeestje van Wil Dreissen op zaterdag 17 april tot zondag 18 april 2005. Wil Dreissen is zoals u weet 50 jaar geworden en heeft dit gevierd in Oos Cafeke van Riek. De bedoeling was dat dit voor alle aanwezigen een gezellige avond moest worden, echter de redactie is diverse malen een foto tegen gekomen van één gast welke met spleetogen op de gevoelige lens werd vastgelegd. Het betreft hier om de genodigde Jean Gelissen. Nu zult u wel denken na het zien van onderstaande foto dat Jean zeer moe was of dat hij te veel gedronken heeft........ néééé, alles behalve dat...... Jean maakt zich zorgen.... dat valt duidelijk op te maken. Nu wil het feit dat onze redactie weet waarover Jean zich druk maakt, dit willen wij u echter niet verklappen, daar mag u zelf achterkomen. wel willen wij u enkele mogelijkheden aangeven. Graag vernemen wij van u in het gastenboek wat uw mening is waarover Jean zich druk maakt. Antwoord opsturen inzenden vóór 1 mei 2005, wij overwegen nog welke mooie prijs wij uitreiken voor het eerste goede antwoord.

Jean denkt op het moment van deze opname.....

A  Welk van deze bezopen aanwezigen kunnen we opstellen voor het A-zestal
B  Hoe krijg ik Marcel zover dat hij een uniform aantrekt zonder dat hij beseft waar hij aan begint
C  Mijn god.... Als ze me hier op de foto zetten, kom ik gegarandeerd op de site

Sittard 12 april 2005, Koning Wil Dreissen ziet Abraham

Na opinie peilingen komen we met z'n alle tot de zelfde conclusie...... onze koning ziet er jonger uit dan hij werkelijk is. Veel van onze leden kunnen het dan ook niet geloven dat onze Wil, Abraham heeft gezien....... echt waar... bij zijn eigen voordeur nog wel, en ook nog in uniform. Het is echt geen grap mensen, Wil is op 12 april 2005, 50 jaar geworden. 

Wil, namens alle leden wensen wij jou een geweldige verjaardag en nog vele gezonde jaren, zodat we de volgende 50 ook nog kunnen vieren.

 

Eerste Amerikanen vinden web-site schutterij St.Lambertus

Dilsen-Stokkem, 03 maart. Groot was onze verbazing toen we op de link naar Nedstat, welke de statistieken bijhoudt van onze eigen website, constateerden dat onze site tot 2 maal toe bezocht is geworden door Amerikanen. Wellicht willen ze aan de overzijde van de Atlantische Oceaan ook een schutterij oprichten en gaan ze bij ons spioneren. Ons maakt het natuurlijk niets uit, als ze onze gehele schutterij maar eens uitnodigen voor een leuk treffen....... niet dan? Wellicht is het een verdwaalde Amerikaan die een verre neef is aan het zoeken die Lambert of Lambér heet en deze naam heeft ingegeven in Google of zoiets. Nu is het enkel afwachten op de Russen en Chinezen en uiteraard de Zuid-Koreanen. ( Daar gaat de web-master volgende week naar toe om speciaal onze vereniging te promoten.... hou de statistieken maar in de gaten. ) Op het moment van dit schrijven is onze site 170 maal bezocht, niet slecht voor die paar dagen dat deze in de lucht is. Het aantal bezoekers gaat wel achteruit mensen...... kom op... blijf onze site bezoeken.

Wil je weten waar al deze informatie staat?, Helemaal onder de pagina knoppen is een klein knopje te vinden welke verwijst naar Nedstat. Automatisch kom je terecht op de statistieken van onze pagina. Links boven aan kun je klikken op alle informatie welke je maar wilt weten...

Nieuwe site schutterij st. Lambertus officieel in de lucht

Broeksittard / Dilsen - Stokkem, 24 februari 2005, Tegen middernacht van donderdag 24 februari is de nieuwe web-site van onze schutterij op het world wide web geplaatst en kan nu door Limburg en de rest van wereld bekeken worden. Marcel Bours heeft het toetsen bord overgenomen van Michel Voots en heeft gelijktijdig de site een geheel nieuwe uitstraling gegeven.

Ondanks grote inspanningen lukte het maar niet om het nieuw ontwerp op het web te plaatsen. Het bleek namelijk dat de internet provider van onze domeinnaam was overgegaan in een nieuwe provider en deze ondersteunde self-suporting van de web-pagina niet meer. Hierdoor moesten wij ons als nieuw abonnee aanmelden bij de nieuwe provider en de domeinnaam laten verhuizen. Blijkbaar was dit allemaal niet zo eenvoudig totdat wij op donderdag middag een mailtje ontvingen van de nieuwe provider met de mededeling dat alles geregeld zou zijn. Al met al heeft dit zo'n 3 weken geduurd.

Op dit moment is onze site te zien via een tijdelijk adres totdat de domeinnaam officieel verhuisd wordt. De bezoeker van onze site merkt hier echter niet zoveel van omdat ook het tijdelijke adres gewoon te bekijken is via www.schutterij-stlambertus.nl . Wij hopen dat de verhuizing van de domeinnaam verder geen overlast zal bezorgen en dat dit op korte termijn gaat gebeuren.

Wij hopen dat het ontwerp bij een ieder in de smaak zal vallen. Opmerkingen c.q. toevoegingen zijn altijd welkom door een mailtje te sturen naar de ontwerper en beheerder van de site marcel.bours@pandora.be.

M. Bours, Webmaster   

Nieuw vaandel St. Lambertus Broeksittard

Broeksittard, 19 september 2004, De traditionele St. Lambertuskermis in Broeksittard had dit jaar een extra feestelijk tintje aangezien het nieuwe verenigingsvaandel werd gepresenteerd. Tijdens de H. Mis op zondag 19 september j.l. zegende pastoor W. Vergouwen het nieuwe vaandel kerkelijk in. Het fraaie vaandel is ontworpen en vorm gegeven door Paul-Jean Jessen uit Sittard.

Naast het oude gemeentewapen van Broeksittard (in de borstplaat) herkennen we afbeeldingen van de patroonheilige St. Lambertus met getrokken zwaard, aan de linkerzijde de parochiekerk van Broeksittard en aan de rechterzijde de eeuwenoude kapel aan de ingang van Broeksittard.

In het vaandel domineren de kleuren blauw en groen. Het blauw is een verwijzing naar Maria, aan wie de parochiekerk van O.L. Vrouw Geboorte te Broeksittard is toegewijd. Het groen herinnert aan het Broek, het Broekland (moeras), waarlangs zich het oude dorp Broeksittard sedert de middeleeuwen ontwikkelde. Na de inzegening door de pastoor werd het vaandel door de voorzitter, Harrie de Bruijn, en de ontwerper, Paul-Jean Jessen, overgedragen aan vaandrig Zef Suijkerbuijk.